fbpx

Keď je leto, teplo a sucho lezci lezú na skalách. Keď je zima, tak dereme plasťáky v hale. A ten čas medzi tým a vlastne aj počas toho pijeme.

Ale aby si nepovedalo, že viac nie sme schopní, tak pijeme aj na vode….

V nedeľu na Kalamárke sa dohadujeme na utorkovom programe. Oslavujeme predsa kresťanský sviatok a Slovač je národ vychovaný v kresťanskom duchu, ktorá by aj posledný kúsok chleba a strechu nad hlavou poskytla človeku v núdzi.

V pondelok organizujeme splav cez Vlada, ktorý ma odporúča na jeho kontakt. Keďže potrebujeme stihnúť ranné vysielanie rádia FM, ideme na blink do maďarského loďáckeho kempu. V noci som tam poslal email hádam pochopili čo som mal namysli:

Hey my hungar brother!

We will come tomorow boating. Do you have any double canoe or something for 5 people? I will hope: yes! See you tomorow 11 a.m. and please reserve anything for my name Peter Kalafut.
Thank you!
Po príchode do kempu ktorý zíval prázdnotou a len to seno z westernu prechádzalo cez Dunaj. Po chvíľke už prichádza nejaký ten priateľský občan. Neisto za ním vchádzame do lodenice.
Ja: Jó napót!
Lodiar: Jó napót hatla tatla hatla (vôbec netuším čo vraví)
Ja: Ehm, I send you email last night.
Lodiar: Ehm bazmek, dojč?
 
Kukám na Drgoňa, ten mi očami naznačuje, že z jeho nemčiny nič nebude. OK idem do toho: Challenge accepted!
 
Lodiar: wieviel person?
Ja: Funf!
Lodiar: Vest?
Ja: Funf!
Lodiar: Paddel?
Ja: Funf!
Lodiar: Barel?
Ja: Zwei!
Lodiar: Gut. Noch eine papier unterschreiben bitte!
Podpisujem a vypĺňam telefónne číslo.
Ja: Wieviel bezahlen?
Lodiar: Kein sezone, kein bezahlen nur zurruck Sache.
Ja: Aha gut danke!
Moje lingvistické schopnosti nás zase zachránili. Nechápavo sme odišli s vecami a už sa plavíme proti jemnému prúdu Dunaja. Prvá zastávka: počúvame príkazy Kapitána Morgana. Prvá skúška odvahy je proti prúd a ostrá vľavo, plný výkon vpred! Zvládame to bravúrne. Pokojná cesta pokračuje. Zrazu zvuk v diaľave zmohutnie. Drgimu nenápadne sťahuje venček a posiela nás prvých. Pereje! Prúd vytvára mohutné vlny. Odvaha neskúseného nás vedie mierne vľavo. Dobrá voľba. Prežívame to v suchu a pri najbližšom brehu kotvíme  a dávame si ďalšie inštrukcie od kapitána + fajka mieru.
piknik
Kultúra stolovania
Nasleduje pokračovanie. Čaká nás odbočka proti prúdu. Drgišov tím to dáva na jedničku. Ja v poslednej chvíli vyskakujem do vody a silou mojej mocnej pravačky z nočných tréningov, vťahujem loď do správneho ramena. Ďalej sa nechávame unášať prúdom. Spájame loďky a užívame si vzájomnej pohody.
Vyprava
Členovia plťkárčenia zľava: Peter K., Emma B., Haike. MimaFM, Drgiš, Kapitán Morgan
Hladina Dunaja je veľmi nízka, ale aj tak skúšame jedno rameno, ktoré miesto hladiny vody má hladinu zelene. Urobíme si strategickú záchadzku a robíme piknik pod krásnou vŕbou. Príhovor Kapitána a znova fajka mieru. Nasleduje prenášanie člnov cez hrádzu a už len 2 riečne kilometre a sme späť v kempe.
Druhy
Tešia sa aj z druhého miesta
Užívame posledné chvíle pohody, skúšame príchute vlhkého tabaku. Pred nami je len cesta domov a uchovanie si príjemných spomienok.
Dvaja pltkari
Kapitán nám dal zabrať!
Členovia expedície: Mima, Haike, Emma, Peter, Drgoň
Kde: Starý Dunaj, Dunakiliti, Vadvíz Kemping
Užitočné odkazy:
http://www.vadviz-kemping.hu/
http://www.panorama.sk/sk/sprievodca/najkrajsie-meandre-v-dunajskych-ramenach/2687
Autor textu: Peter Kalafut
Foto: Peter Kalafut
Keď lezci nelezú
Tagy:                

Pridaj komentár