fbpx

Nadišla preglejková sezóna a ja som sa s tým nevedel stotožniť. Žiadne lezenie vonku? Ale ba.

 

Moje pocity zdieľali aj ďalší filozofáci. Od vyhlásenia akcie sme sa do hodiny nazbierali 15, ale kapacita Ľadovej steny v moravskej dedine Vír nás obmedzila na 10 zúfalcov. Do Víru som zablúdil minulý rok, kedy som prvýkrát pričuchol k ľado-lezeniu. Toho roku som si tento pôžitok nechcel nechať pre seba a rozhodnutie to bolo správne. Len prvý pohľad na ľadovú stenu bol pre všetkých priam ohlušujúci. Prvotné obavy prešli po prvej vylezenej ceste a 4 hodiny takmer bez prestávky sme liezli ostošesť. Každý sme si dali minimálne po 6 ciest. Úsmev rástol od cesty k ceste. Sem-tam nejaké pošmyknutie či pád boli len príjemným osviežením.

cl1
Prvý pohľad na stenu z parkoviska

Lezenie vo Víre je na udicu, ale pre odvážnych a bohatých ľudí nie je problém si niečo aj natiahnuť. Tým pádom sa cesty natiahnu na niečo vyše 30 m! Bežný top mal približne 15 metrov, čo stačilo, aby ti poriadne natieklo, keďže sme tie nohy nevedeli poriadne zakopávať a tlačili sme to poctivo cez ruky.

P1070458
Cesty nasekané jedna vedľa druhej

Personál na stene je veľmi príjemný. Kávu a čaj síce nerobia, ale varením vínkom (sva(rž)ákom) vás vedia ponúknuť.

P1070484
Majko a jeho prvé pohyby

Vírska partia sa pochválila, že stenu takýchto rozmerov vedia pri mínus 8 stupňov Celsia spraviť za 3-4 dni. Pomáha tomu výkonné čerpadlo, blízka vodná nádrž (stena vysoká 30m) a blízkosť potoka, ako zdroja chladu a tienisté prostredie. Lezenie je možné aj keď sa zotmie. Zabezpečené sú výkonné osvetlenia.

Cenník:

Vstupné: 150 Kč (pre členov OEAV, ČHS, James, Alpenverein 100 Kč)

Mačky – 50 Kč
Přilba – 50 Kč
Cepíny – 100 Kč
Sedák – 50 Kč

Lana dvojčata 40 m – 50 Kč

Lezeckých ciest na výber je 15 (otopované). K dispozícií boli aj mixi pre borcov.

Lezenie vo Víre je vhodné najmä pre začiatočníkov ako prvý kontakt s ľadom. Náš najskúsenejší člen partie Tomáš H., ktorý bol spočiatku skeptický si miestne ľady pochvaľoval.

Moravu sme okúsili aj gastronomicky. Miestne pohostinstvá majú skvelú atmosféru, ľudí a najmä ceny. Z jedál vyberáme topinky, pľúcka na víne, smažené olomoucke syrečky a bramboračku. Skvelé pivo ale najmä víno (Pálava) sú samozrejmosťou.

P1070519
Palo Griač, Viki Verébová, Juraj Lizák, Peter Kalafut, Majo Beňo, Andrea Vasile, Haike Ivaničová, Patrik Pajan, Natália Berezňáková, Tomáš Havlík (zľava)

Nabudúce sa vidíme na ľadoch niekde na ostro!

Autor: Peter Kalafut

Foto: Andrea Vasile

Dôležité Linky:

http://www.ledovastenavir.cz/

We were tallking about food
Tagy:        

Pridaj komentár