fbpx

Učiť ma baví. Pedagogické vzdelanie vyššieho stupňa nemám a predsa ma to baví. Odovzdávať svoje vedomosti zábavným spôsobom je moja životná cesta. A čo je väčší dar ako robiť to, čo ťa baví. Samozrejme. Zbohatnúť sa na tom nedá. Je to pocit vyšší než materiálna odmena.

Naučiť potenciálneho lezca bezpečnostnú metodiku lezenia je zodpovedná činnosť. Čokoľvek ho naučíš zle, si v sebe zanechá a keď náhoda je blbec, nešťastie je na svete. Minule som počul hlášku inštruktora autoškoly: Moja činnosť je hrdinská! Zachraňujem životy správnym formovaním mladého vodiča. Som teda hrdina!

Akokoľvek je to úsmevné, je to naozaj pravda. Každý jeden dobrý inštruktor si to s pokojným svedomím môže povedať: Som hrdina.

Pýtali sme sa mnohí, prečo to tí ľudia robia, keď za to nedostanú ani groš a ešte koľko krát im vynadáme za to ako nás sústavne ot(p)ravujú?

Minulý rok som bol nováčik. Neskutočne ma baví lezenie a o trochu viac aj metodika. Predsa len sú to pekné hračky. A ako sa vraví: Vzrastajúcim vekom muža sú len jeho hračky drahšie a drahšie.

Na začiatku roka 2016 som absolvoval Kurz inštruktora lezenia na umelej stene. Kurz organizuje Vlado Paulík s horolezeckou školou JAMES. Kurz je trojdňový. Začína v piatok poobede a končí sa vo večerných hodinách v nedeľu. Praktická časť sa strieda s teoretickou. Najprv zvládneš vstupné skúšky: Vyliezť cestu klasifikácie V (UIAA).  Začínaš od začiatku. Ale nie sa učiť, ale učiť sa učiť! A to je to gro celého! Všetko si vedel, osmičku viazal ako blázon! A zrazu ti tu niekto vysvetľuje veci ako voľný koniec lana, pevná časť lana, horné oko, dolné oko! Ci pana! Vlado kričí, komanduje, ale všetko robí ako profík. Na prednášky pozýva hostí, odborníkov danej problematiky. Program je nabitý od rána do večera. Na lezenie zabudni.

Blíži sa nedeľa poobedie a stým aj praktická a teoretická skúška. Ťaháš si lístoček čo budeš prezentovať. Pri praktickej napríklad: Naučte začiatočníka istiť na hornom lane. Teoretická: Pomôžte nováčikovy pri výbere sedacieho úväzku a vysvetlite ako spravíte tréning pre deti do 8 rokov. Skúšajúca komisia vám na konci konštruktívne vysvetlí, čo by spravila lepšie a vy si len poplačete do vankúša. Ak skúšky absolvujete, čaká vás odovzdávanie certifikátu a krásne tričko, ktoré s hrdosťou nosíte. Netreba zabudnúť absolvovať prehliadku u lekára o spôsobilosti vykonávať túto záslužnú činnosť (cena od 5€ do 40€ podľa toho aký je váš lekár chamtivec)

Cena kurzu je 135,00 €. Pre členov SHS JAMES s odporúčaním klubu sa poskytuje zľava 40%. Pri členstve s priamou registráciou zľava 25%. Zľava nie je poskytovaná prevádzkovateľom outdoorových centier a komerčných vzdelávacích zariadení a osobám, ktoré kvalifikáciu uplatňujú pri komerčných aktivitách.
V cene sú zahrnuté kompletné náklady lektorov, úrazové poistenie a réžia horolezeckej školy. Úspešní absolventi kurzu dostanú tričko s logom horolezeckej školy JAMES a logom inštruktora SHS JAMES.

Borci
Borci

Čo sa zmení? Budete lezenie brať viac vážne a budete dostávať hysterické záchvaty, keď budete sledovať ističov a lezcov na okolo. Zúrivostným krikom budete hučať na svojho ističa. Dám vám radu: Nepozerajte sa naňho. Partnera ističa si predsa nevyberáte náhodne, ale svoj  život zveríte do rúk priateľa a kamaráta ktorému dôverujete. Keď vám strieľajú nohy a cítite tlaky tam dole, tak to skúste prekonať lezením alebo sa poručte 10 milimetrovému tukabelu.

Kurz vám dodá nové priateľstvá a spája dokopy ľudí so spoločným záujmom a nie je to len lezenie…

Náš milovaný klub stojí a padá na našich členoch. Nedovoľme nášmu egoizmu a lenivosti, aby sa neotvoril ďalší ročník Základného lezeckého kurzu. Generačná výmena je nutná v každom životnom kolobehu. Taký kolobeh je aj náš klub. Starší členovia, inštruktori, odchádzajú z výchovnej činnosti. A netreba im to zazlievať. Predsa, veľká časť z nás si chce založiť rodinu, cestovať a plniť svoje alpinistické ciele.

Keď nejde o život, ide o hovno! Tu však o život ide!

Ľudia v dnešnej dobe, kedy sa lezenie stáva masovým športom, si myslia, že sa umiera len na choroby a na starobu. Je to žiaľ omyl…

Podrobný program
Podrobný program

 

Autor: Peter Kalafut

Zdroj: http://www.james.sk/object.asp?pageid=99&portal_id=4&id_object=955

Ako sa stať inštruktorom lezenia – 1.časť
Tagged on:     

Leave a Reply