fbpx

Dať si po vydarenom preleze na vrchole niečo chutné isto poteší. A nie vždy je chuť na sladkú musli alebo pretoínovú hmotu. Ale také sušene mäso to je niečo iné.  “ Jerky“ sa dajú ľahko spraviť aj doma a každý si môže namiešať tú svoju správnu príchuť.

Ja ešte stále experimentujem a hľadám ten správny tajný recept, ale toto je dobrý základ, kde začať.

Suroviny:

700 g hovädzieho mäsa (kupujem priamo u mäsiara a používam pekné hovädzie predné alebo zadné)

1/2 väčšej cibule ( ja používam šalotku alebo červenú cibuľu)

3 strúčiky cesnaku (alebo 3 čajové lyžíčky sušeného mletého cesnaku)

6 lyžíc Sójovej omáčky

2-3    lyžice Worcestrovej omáčky

soľ, čierne korenie, a iné korenie podľa chuti a nálady

0,5 kg hovädzieho predného

nakrájane plátky 2-3 cmtenké plátky na sušenie

Mäso nakrájame na plátky hrubé 2-3 cm. Plátky dáme do mrazničky nech trochu premrznú, aby sa nám potom ľahšie krájali natenko. Z plátkov nakrájame menšie plátky hrubé 3-5mm a šírkou pôvodného plátku. Počkáme, kým všetky plátky úplne rozmrznú a zatiaľ si pripravíme marinádu.

dochucovadlá nadrvené čierne koreni a horčičné semiačko najemno nakrájaná cibula a cesnak

Zmiešame sójovú omáčku a worcestrovú omáčku. Cibuľu nakrájame najemno. Cesnak najskôr plochou noža rozpučíme o dosku a najemno nakrájame. Osvedčilo sa mi používať sušený cesnak lebo sa lepšie premieša s marinádou.  Všetko spolu zmiešame.  Na osolenie používam dymovú soľ (údená soľ), ale dobrá je aj morská soľ. Čierne korenie je dobré nadrviť v mažiari. Má potom výraznejšiu chuť a vôňu.  Môžeme pridať aj iné korenie podľa chuti napríklad drvené horčičné semiačko alebo chilli….Ak je marináda moc hustá je dobré ju trošku nariediť vodou alebo whisky (alebo iný alkohol).

mäso v marináde marinujeme v sáčku bez prístupu vzduchu a v chladenamarinované plátky pripravené na sušenie

Plátky mäsa poriadne premiešame s marinádou a vložíme do igelitového sáčku. Do sáčku prilejeme aj zvyšok marinády, vytlačíme z neho vzduch a necháme v chlade marinovať aspoň cez noc. Marinované plátky hovädzieho potom napicháme na špajdľu a zavesíme na mriežku do trúby. Nezabudneme dať pod mäso plech nech nemáme šťavu a marinádu v celej trúbe.

v trúbe domáce sušené mäso

Na začiatok nastavíme teplotu 70 stupňov a necháme mäso prehriať  tak 60 minút.  Hovädzie mäso je dobré na sušenie lebo netrpí chorobami a parazitmi, ktoré by bolo treba odstraňovať tepelnou úpravou. Potom znížime teplotu na 50 stupňov a sušíme až do usušenia. Ak robíme naraz viac ako kilo mäsa je dobre nechať pootvorené dvierka od trúby aby unikala vlhkosť. Takto tenké plátky sú usušené tak po 5 až 7 siedmich hodinách.  Trvanlivosť sušeného mäso  je vynikajúca: zjete ho skôr ako sa pokazí.

Mojím cieľom je postupne vypustiť z receptu obe omáčky a marinádu pripravovať len z korenín. Takže ak budete mať odskúšané nejaké dobré kombinácie tak napíšte do komentárov.

Dobrú chuť.

Ondrej Bugy Bogar

Recept: Sušené mäso

Pridaj komentár