fbpx

Klasika, dohodnúť spolulezca, vybrať termín, počasie, zladiť opušťáky, zvoliť destináciu a hor sa na dobrodružstvo.
Tentokrát sme chceli niečo komornejšie, kde nebudú davy a ja som chcel aj niečo kde som ešte nebol. Zvolil som preto destináciu – Priedhorie. Možno niekto pozná, v bývalom klube sme tam mávali časť praktického výcviku. Ja som tam však ešte nebol a preto táto lokalita.
Sobotu večer po povinnostiach sadáme do môjho auta. Ešte po ceste vybavujem nejaké formality v Piešťanoch a okolo 21:00 parkujeme na bivaku pri prístrešku so studničkou. Hamaky, drevo, oheň, slanina, dlhá filozofická debata ktorá pohladí dušu, zopár pív a spánok.

Pretože je jar a sprievodca vravel: „Najkrajšie, na juh orientované, sú Horné skaly. Ide o 200-metrový pás skál s neuveriteľne perfektnými chytmi. Cesty sú odistené nitmi a ich výška je do 30 metrov“, bolo rozhodnuté. Ku skalám sme sa šuchtali možno trištvrte hodinu. Nástup je vlastne výstup od cesty hore úzkym strmým chodníčkom, ktorý sa najlepšie absolvuje samozrejme v sandáklách.

Čo dadať? Skalný pás ma ohúril, zomlel, zakrútila sa mi hlava, cesty sú tu super, vzdušné, rôznorodé. Vápno nie je moja najobľúbenejšia skala ale toto držalo fakt gut. Žiadne vyšmýkance. Začali sme na konci pásu v kratších a pokračovali smerom doľava. Stupnica je tu poctivá, Manínska, na začiatku treba opatrne aby ste si zvykli.

Lezenie sme zakončili čerešničkou v podobe dvoch krásnych skvostov, cesty Klondajk a Cháron. Klondajk každému odporúčam, je to cca 30m cesta, má 3 istenia a zlaňák, prvé istenie v 9 metroch. Nádhera. Samozrejme dá sa priistiť svojimi vecami (nám sa nechcelo baštrngovať s cingrlátkami). Cesta Cháron je na samostatný článok, tak o tej niekedy nabudúce 😉

Na záver sme zo zvedavosti kukli sektor Dolné skaly (Strieborná) Podkova (Bronzová), oblasť K60 a spokojní sme sa pobrali preč.
Oblasť vrelo odporúčam, v lete najmä Dolné skaly a Podkova, na jar a jeseň Horné skaly. Možno časom bude sprievodca aj k vežiam nad bivakom hneď za dedinou, to bude pecka. Keď ich zbadáte, určite mi dáte za pravdu.

Ďuro a RoZbUcH

Vylezené cesty: Typická rozcvička, Chrochtačka, Nová cesta medzi „Buoux“ a „A opäť 1“, A opäť 1, Žiletkové blues, Starý pes, Klondajk (a Cháron)

Starého psa novým kúskom …
Tagy:                

Pridaj komentár