fbpx

Spomínam na klasický cvičný Mižičkovský hrebeň Roštúna v Sološnici na Vápennej, kde sa učili liezť hrebene a pohybovať v horskom teréne generácie začínajúcich lezcov.
Teraz, keď sa odisťujú skalky, dá sa krásne a bezpečne liezť a po zákaze lezenia na Roštúne, ma zaujalo, či by sa nedali robiť také ‚horské túry‘ aj v Malých Karpatoch. Kedysi v zime, sme si dali túru na Vysokú ale od severu celým tým skalným hrebeňom a zaujal ma protiľahlý svah a hlavne jasne viditeľná jaskyňa v strede masívu. Dal som si do plánu sa tam niekedy pozrieť.
A je to celkovo veľmi pekný masív. Je mimo prírodnej rezervácie takže by sa tam malo dať liezť. Je mimo ľudí a s krásnymi výhľadmi. Tak sme si to boli tento rok v zime preliezť.

Je to celkom dosť metrov lezenia. Dá sa pekne nacvičiť simultánne lezenie, lezenie na krátkom lane, pochod naviazanej dvojky v strmom teréne, obhadzovanie vežičiek smycami, zakladanie vklinencov a friendov. Je to krásny v celku pevný, úplne biely vápenec, ale divočina, takže treba dávať pozor aby človek nezhučal do doliny (na najbližší suťák) s nejakým lokrom.





Pozícia hrebeňa Taricových Skál na mape.

Naše prvovýstupy:
1.Červená linia: Ján Kianička a Ján Krempaský, 26 februára 2021, 1.5 hod – obtiažnosť 2-3, použité jedno lano z dvojičiek na poly, smyce, sada vklinencov, 2 friendy.

  1. Modrá línia: Ján Kianička a Mikuláš Vallo, 7 marca 2021, 2 hod – prelez z ľava okolo jaskyne a hranou ľavého hrebeňa. Použitá rovnaká výbava.
    Zopár ilustračných fotiek:
Prvá vežička v hrebeni – nástup z ľava.
Prvý štand v ľavom hornom hrebeni – krásny pevný vápenec, dobre istený vklinencami.
Miki si bol pozrieť jaskynku.
Miki postupuje na hranu pekného úplne ľahkého ľavého hrebeňa nad jaskyňou.
Výhľad z ľavého hrebeňa nad jaskyňou smerom na kameňolom a pravý hrebeň, ktorý sme liezli týždeň do zadu s Krempom.
Pohľad na horný hrebeň – riadna divočina.
Rigorózne po hrane.
Moja maličkosť v hornej časti hrebeňa.
Miki si užíva výhľady v hornej časti hrebeňa.
Najťažšia časť horného hrebeňa – zliezanie z hornej vežičky.
Posledný prekrok a sme v sedle.
Miki nastupuje do exponovaného úseku.
Hrebeň Taricových Skál – Prvovýstup
Tagged on:                 

Leave a Reply