fbpx

Po príjemnom sobotňajšom lezení s HKF, kde sme v rámci metodiky trénovali lezenie na trenie, som ani len netušil ako sa mi v nedeľu zídu tieto poznatky. Minulý rok na jeseň, som nechal zavesený pytel na ceste Nix fur Suderer (6) v Hollentali. Hollental je čarovná krajinka(údolie) v Rax-Alpe pod vrchom Schneeberg, ktorý je notoricky známy každému, kto jazdieva po diaľnici na juh Rakúska. Na vrch Schneebergu sú krásne túry pre skialpinistov-začiatočníkov.

Schneeberg

Cesta trvá z Bratislavy cca 2 hodinky po diaľnici(180km). Z obchvatu odbočíte smer Wien, cez hraničný priechod Jarovce, pokračujete na Rakúsku A6(E60). Vo Viedni vás čaká odbočenie na A2(E59) smer Graz. Pokračujete odbočením na S6, kde použijete výjazd na Gloggnitz. Tam už hľadáte smerovníky na Payerbach. Objavujú sa už cedule Hollental. Pokračuješ stále rovno, rovno, rovno. Užívaš si tu krásu údolia, kde Slniečko zablúdi tak na hodinku denne. Mínaš práve Kaiserbrunn, kde sa nachádza vodohospodárske múzeum a kemp pre lezcov, ktorý býva naozaj natrieskaný. Pokračuješ, prechádzaš cez lavínový tunel. Teraz spozornieš po ľavej strane trocha kultúry (pamätník cisárskych vojakov!). Po 200 m hľa parkovisko tvoje! Nabalíš sa, ozdobíš sa železom ako vianočný stromček. Odporúčam sadu friendov, vklínencov, 14 expresov, 2×120 slučku,4×60, 2 déčka, 2 HMS-ky a zbytok podľa tvojho cítenia. Takto štrngajúc, s výrazom starého alpinistu z múrika nad PKO, sa zoberieš a vraciaš sa smerom popri ceste ako si prišiel. Vpravo vidíš zamknutú bránu a vľavo praktickú dieru v plote cez ktorú prechádzaš. Po 5 minútach preskakuješ vodnú priekopu a dávaš to čelom k stene, kde hľadáš najvýraznejší strom, vedľa ktorého je 7 metrový skalný zub. Tu zľava od steny štartuje tvoje dobrodružstvo.

IMG_20150419_111520

Všeobecné odporúčanie do tejto cesty je také, ak je niekto vnej, nelez do nej. Prilbu si daj už pri aute!!! Áno presne tak, kamienkový dážď!

Naviažeš sa a premotivovaný sa púšťaš do steny. Prvá dĺžka ako zadarmo a vravíš si takto nech to je celý čas. Štanduješ, kukáš topo nápis schone platte. To znie dobre. Púštam Maťa pred seba, je skúsenejší tak nech sa vyhrá.

IMG_20150419_115740

Traverz do ľava asi 6m potom kolmo hore. Schone platte sa zmenilo na 45 minúť bojovania o dve expresky. Hovorím si, fajčiac na štande pomyselnú cigaretu, do riti čo tam robí však to má byť za 5+. Keď Maťo zahučí asi 4 metre vravím si jednoduché to teda asi nebude. Na koniec to prelezie (hnedá čára). Stráca sa mi z dohľadu. Zrazu sa 30 minút nič nedeje. Žiadny pohyb hmmm. Potom to začne, kamenný dážď sťa Armagedon! Okolo mňa preletí asi 15 kilový balvan, ešte stihnem zakričať Achtung! (Pravdou je, že pre toho chudáka čo by stál dole som mohol rovno volať Alpenverein!). Zrazu lano ubúda a ubúda. Zo 70 m lana mi ostalo asi 5 metrov. Žeby sa Maťo vysral na to a išiel naokolo dom? Po sérii dymových signáloch som sa teda zrušil a liezol. Lezenie s ruksakom plného oblečenia, ako na výstup severnej steny Matterhornu. Prídem do miesta kde Maťo slakoval a veľmi rýchlo pochopím, že sme minuli odbočku a išli sme úplne inú cestu. Za 5+ to rozhodne nebolo. Buď to, alebo keď Helmut písal Topo, dal si banán z Lidl. Preleziem na chudáka.  Pred sebou mám štand ktorý  Maťo cvakol ako postupové istenie a pokračujem po mesačnej krajine. Čo chytíš to loker, čo stúpiš končí v doline. Traverzuješ po 15 m cez komín, potom hore a si na luxusnom piknikovom štande.

IMG_20150419_135309

Za 5+ to rozhodne nebolo. Buď to, alebo keď Helmut písal Topo, dal si banán z Lidl.

Vravím Maťovi aký je borec, že natiahol 2 dĺžky, z toho jednu čisto free solo asi 15 m po lokrovisku bez istenia. Oznamujem mu úvahu o zlej ceste do ktorej sme sa asi dostali. Ďalej to na štastie vyzerá na pohodové lezenie. Po obednej prestávke pokračuje Maťo od navigujem ho do ľava príde na štand, zakričí niečo o fašistoch. Balím odliezam za ním, štandujem a vidím čoho znepokojilo. Pekná špárová dĺžka avšak na voľno. Matroš síce máme. Vedúcko však na mňa pozerá, že po tej údajne 5+ túto 5 na voľno liezť určite nebude. Keďže ma tlačí myšlienka na potrebu s keramickou misou, poďme vľavo istenou cestou. Maťo vylieza štanduje na zúboženom suchom strome. Doliezam.

IMG_20150419_150139

Podľa sprievodcu (ktorého už neberieme vážne) nás čaká posledná dĺžka(haha). Pekná dĺžka kde obručkuvávaš taký slušný balvan a doliezaš sviežou trojkou. Pozerám na Maťa prečo to nepotiahol až hore, ale zastal 10 m pod vrchol. Pozrel sa za seba  a povedal, že aha fakt….. tak vravím prehoď kýbel na seba idem to už doraziť. 5- lezeníčko veľmi pekné, zakladám jedno vlastné istenie (true alpinism!) a štandujem na vrchole. Doťahujem Maťa, ktorý krúti hlavou prečo som musel kľučkovať medzi stromami. Smejeme sa, robíme vrcholovku, balíme a  s osobným pocitom, že mi dneska nič nezahučalo do doliny. Ani som to nedopovedal a už sa so mnou lúči kýbeľ. Zastavuje ho strom asi 5m podo mnou….

IMG_20150419_154430

 

 

Ideme k autu, kde mi Maťo dáva ochutnávať celý rad výrobkov alfa-bio(alergia na laktózu). Veselo prežúvajúc, prichádzajú ostatní lezci: Maďari, Rakúšania aaaaa kto nesmie chýbať bratia Česi! A tí nič neostali dlžní svojej povesti a típek prichádza z hlavou opuchnutou jak balón, moncel pod okom, ktorý zalieva lícny otok jako prase. Ženská vystrašená ako chlap pri pôrode, bez slova v sedákoch sadajú do auta a odchádzajú. To že sú Česi nás napadlo až keď sme videli ŠPZ. Povedali sme si, asi nebolo moc múdre ich ohovárať tak hlasno…

Tankujeme a ideme domko!

Na záver si neodpustím klišé:

Kto nebol, môže ľutovať, ale nemusí prať trenky!

Epilog:

Tento článok ako sa vnímavý čitateľ mohol dovtípiť, je návod ako NE-liezt Nix fur Suderer. Pred problémovou platňou nebolo potrebné preskočiť kút, ale ísť priamo hore viac doprava. Jednoducho povedané ľahšou cestou. Uvedenú trasu som nenašiel v žiadnom sprievodcovi, čiže teoreticky môže ísť o nejaký variant cesty. Uvedený problém sme hodnotili na 7-. Reálne sme vystúpili cestu Nix fur Suderer asi na 50%. Išli sme priamo hore viď obrázok

haleluja

 

Autor: Peter Kalafut

Fotografie: Peter Kalafut, Maťo Kalník, www.bergsteigen.at

Účastníci zájazdu: Peter Kalafut(HKF), Martin Kalník(IAMES Bratislava)

Topo:

http://www.styria-alpin.at/index_htm_files/kb-nixfuersuderer.pdf,

http://www.bergsteigen.com/sites/default/files/topos/2334_Topo_40e6ac53-28c4-4f61-bae0-167213413d52_john_wayne_der_alpen_klobenwand_rax_topo.pdf

Nix fur Suderer
Tagged on:         

One thought on “Nix fur Suderer

  • 20. April 2015 at 8:44
    Permalink

    Pekná skúsenosť 🙂
    Som rád, že poznakty získané na kurze uplatňuješ hneď v praxi. Máš u mňa také malé bezvýznané plus. 🙂

    Ďuro

Leave a Reply