fbpx

Leží on a ona v posteli. Z pod periny trčia len chodidlá, ktoré sa nežne dotýkajú. V pozadí hrá televízia a znej tóny piesne Golden Eye od Tiny Turner. V miestnosti je aj silný muž atletickej postavy, ktorý práve skáče z priehrady….

bond

Ona: Tá priehrada je obrovská!

On: A vieš, že sa na ňu dá liezť a nie len z nej skákať?

Ona: Óóóó!

On: Úúúú!

Nohy miznú pod perinou….

Po desať hodinovej ceste nad ránom zastavujeme v dedine Ghirone a skladáme sa do spacákov. Budíme sa na zvuky drevorubačskej helikoptéry (Áno, sme vo Švajčiarsku). Ranná kávička s croisantom, hygiena a už využívam svoje multilingvistické schopnosti v infocentre mesta Blenio. Dostávame pokyny i sprievodcu a vyberáme sa smerom k priehrade Diga di Luzzone vo švajčiarskom údolí Blenio, kde sa dohovoríte taliansky, anglicky s problémami. Parkujeme na parkovisku pred lyžiarskym strediskom a kráčame hore kopcom na vrchol priehrady, kde stojí reštaurácia. Okrem piva a kávy si zaplatíte poplatok za lezenie (20 CHF) + zálohu (100 CHF). Tou istou cestou sa vrátite späť a svoje kroky smerujete priamo pod hrádzu. Ovešiate sa ako vianočný stromček (14 expresov, 6 karabín s poistkou zámku (HMS), 2×60 cm slučka, repka, istítko a minimálne 60m jednoduché lano). Odomknete a zvesíte rebrík. Ten vám pomôže sa dostať ku chytom, ktoré sú v 6 metrovej výške. Prvolezec vylezie na prvý štand, zaistí. Druholezec uzamkne rebrík vyšplhá hore a dolezie na štand. Po prvej dĺžke končí položené lezenia a začínajú 50m dĺžky v previse. Traverzy, previs ( na záver), lišty, lopaty, stisky, holuby…. V ceste nájdete všetko.

 

Priehrada je obrovská
Priehrada je obrovská

Priehrada ponúka 165 metrov lezenia v previsnutom profile. Istenia sú približne každé 3 metre zhotovené s expanzných nitov. Štanduje sa na lištách pre nohy a na dve majlónky.

Mima v prvej dĺžke
Mima v prvej dĺžke

Zodpovedne môžem povedať: Vyliezť 165 metrov na umelej stene je mega zaberák a preverí vašu vytrvalosť. Hlavne  vás poteší kľúčik v závere každej dĺžky. Síce máte natečené, ale ešte aj nevládzete. Nespadli sme síce ani raz, ale v posledných dvoch dĺžkach (VII-) som nevládol doliezť do štandu a dal som si oddych (ach áno OS v p…)

TOPO
TOPO
Mravce
Mravce

Za veľkú výhodu považujem lezenie aj keď prší. Exponovaný profil pre vás funguje ako strecha. No keď prídete na posledný štand, tak nech sa páči:

Čo by to bolo za lezenie bez dažďu
Čo by to bolo za lezenie bez dažďu

Trénujte vytrvalosť a čo je hlavné, buďte gentleman a natiahnite si najťažšie dĺžky. Zistíte aká trápna je umelá stena vo vašom meste. Choďte na druhý koniec a umriete tiež . Ale s úsmevom.

Hačiko
Hačiko vo výleze

Priehradu sme zdolali, hore sme si buchli šampus a presíčko v šenku. Lezenie na hrádzi je zážitok! Tak choďte aspoň raz 🙂

Vrcholovka
Vrcholovka

Po ceste z priehrady sme prechádzali cez Furka pass, kde sa odohrávala autíčková scéna z Jamesa Bonda: Goldfinger

james bond sean connery 1962 dr no

A čo ešte stihneš vo Švajci? Kempovať na letisku, kde si ta fotia domáci ako niečo neuveriteľné… Švajčiari sú proste normovaní. Riadia sa pravidlami a všetko trochu iné im príde ako riadna exotika a pritom populáciu tvoria zo štvrtiny emigranti mnohých kultúr.

Ránko
Ránko

O krásne rána vo Švajci nemáš núdzu. Mestské pláže sú krásne, čisté a voda je príjemné mokrá. Ceny v obchodoch sú samozrejme vyššie a prevažne ponúkajú tuzemský tovar.

Mestská pláž
Mestská pláž

Kapellbrücke alebo po slovensky Kaplnkový most je najstarší drevený most v Európe, ktorý slúžil aj ako mestské opevnenie a dnes je hlavnou pamätihodnosťou Luzernu. Bol postavený v roku 1333. V meste sme sa zdržali len krátko, zistiť informácie o nasledujúcej prírodnej mašinérii: vodopádoch Rheinfall.

Kaplnkový most
Kaplnkový most
Na dotyk ruky
Na dotyk ruky

Ísť na tematický výlet má obrovské čaro a určite si to zopakujeme. A pre správnosť: James skákal okrem do našich hrdiel aj z priehrady Ohrada Verzasca Dam [1].

Kto: Peter Kalafut, Haike Ivaničová, Mimi Fabiáni (Miriama Fáberová), Ing. Ivan Drgoň

Kde: Švajčiarsko, Nemecko

 

Autor: Peter Kalafut

Foto: Haike Ivaničová, Mimi Fabiáni (Miriama Fáberová), Ing. Ivan Drgoň

 

Zdroj:

[1] http://www.cas.sk/clanok/292157/filmovy-adrenalin-na-vlastnej-kozi-skocte-si-ako-james-bond/

Po stopách dejín: James Bond

Leave a Reply