fbpx

Začalo to nevinne, cestou zo Švajčiarska . A zrazu slovo dalo slovo je On a Ona v Nemecku…

Dal som si niekoľko cieľov, čo zlepšiť na mojich schopnostiach v exile:

  1. Naučiť sa lyžovať
  2. Lavínová problematika: Výskum priamo v teréne
  3. Naučiť sa orientácie
  4. Spoznať majestátne Alpy

Samozrejme, tréning robí majstra, a tak svoju ,,Dovolenku”  trávim v Alpách v časti Rakúska Vorarlberg. Od 6. Januára som absolvoval presne 8 Skialpových túr:

  1. Lindauer Hütte 1744 m.n.m. s Katkou
  2. Riedkopf 2522 m.n.m. s Katkou
  3. Brügelle 1704 m.n.m. s Katkou
  4. Aktenwald 1200 m.n.m. s Katkou
  5. Hoch Alpelekopf 1467 m.n.m. sám
  6. Gehrenfalben 1938 m.n.m. so Simon
  7. Oberzalimkopf 2340 m.n.m. sám
  8. Hoher Frassen 1979 m.n.m. sám

Vo väčšine prípadov som mal aj parťáka. Tieto túry boli krásne a spoločenské. Na niektoré som sa vydal aj sám a dobrovoľne sám. Nechcel som nikoho zdržovať, neustálym študovaním mapy, štúdiou snehu, skúšať rôzne techniky pohybu na lyžiach a vychutnať si intimitu hôr a byť na všetko sám, vybojovať vnútorný boj.

Lindauer Hütte

Plán namočiť jazyk do polievky Álp sa naplnil. Zvolená túra bola ľahká, čaká ťa pivko na chate (ktoré tu majú veľmi dobré), dobrá papanica a ceny ako na Brnči. Na chatách DAV je zaujímavé: Pivo a jedlo stojí rovnako ako v doline, niekedy aj lacnejšie. Pre členov AV je aj špeciálna zvýhodnená ponuka na menu Bergesteiger. Jedlo je miestne a chutné, pripravované z čerstvých surovín.

  • Pivo 0,5l = 3,5€
  • Bergesteiger menu =  8,5€

Ceny sa na iných chatách extra nemenia. Chaty sú otvorené väčšinou od Piatka do Nedele. V DAV sektoroch totiž je čistý kapitalizmus a otvorené majú len vtedy, keď majú zaručenú tržbu, aby boli v čiernych číslach.

Pri chatách je Winterraum, od ktorého je DAV kľúč, ktorý si v kancelárii svojej sekcie, pre mňa DAV Ravensburg, môžeš za zálohu požičať (50€).

Chaty sú veľmi dobre vybavené, moderné a obrovské. Pre spanie potrebuješ buď spacák (tenký!) alebo vložku do spacáku. To platí aj pre Winterraum. Cena prespania pre členov DAV je cca 15€.

Každá chata má svoju stránku, prípadne fejsbúkový fanpejdž.

http://www.lindauerhuette.at/

https://www.facebook.com/pages/Lindauer-H%C3%BCtte/129014907187393?fref=ts

Riedkopf

Čerstvo napadlo 50 cm prašanu, plech. Lavínovka nad 1800m bola 3. Lavínové informácie vychádzajú každý deň o 7:30  na stránke http://warndienste.cnv.at/dibos/lawine/ . Odporúčam aj aplikáciu SnowSafe. Čas 07:30 je lepší ako na Slovensku, kde prichádza až pred deviatou a to je niekdy človek už v polke túry a bez signálu.

Aj variť vie!

Väčšina túr začína z legálneho parkoviska (zadarmo) v blízkosti údolnej stanice miestnej lanovky. Musíte sa predrať približne kilometer cez osídlenie. To je najhoršia časť túry a zabere najviac času. V Alpách je značenie na tkz. dobrodružnej úrovni. Je zriedkavé a má inú logiku ako na Slovensku:

Farebnosť:

  • Žltá: prechádzkový úsek vhodný aj pre novorodencov a veľmi ale naozaj veľmi starých ľudí, minimálne prevýšenie, prevažne v údolí
  • Červená: Turistická  trasa vedúca aj nespevnenými, úzkymi chodníkmi kde treba rátať s nástrahami Alpského terénu. Odporúčaná spevnená obuv a základné vybavenie.
  • Modrá: Náročná Alpská strmá turistická trasa, aj v lezeckom a exponovanom teréne. Vyžaduje skúsenosti, žiaden strach z výšok i špeciálne vybavenie: Sedáky, mačky, lano, cepín, spevnená obuv a podobne.

V Alpách nájdete naozaj turistov každého veku. Nie je absolútne výnimočné, keď naberáte výškové metre podľa vášho subjektívneho pocitu šialeným tempom, a zľava vás obehne 80 ročná babka v TOP výbave a za 5 minút ju stratíte z dohľadu. Treba si uvedomiť: títo ľudia tu vyrastali a majú to natrénované. Preto som uviedol pri žltom úseku 2x veľmi starý č.j. asi 90 rokov.

Pri červenej sa pripravte na peklíčko, že všetko je červené. Na Slovensku sú skratky medzi cestami označené inou farbou. Málo kedy sa vám krížia rovnaké farby a keď áno, ide o križovatku dvoch významných ciest. V Alpách sú križovatky, kde je 6 odbočiek a všetky červené a všetky vedú k tomu istému cieľu a všade je ten čas rovnaký. Veľa krát vedia dodrbať viac ako správny Filozofák…

Modrá je modrá a je to už peklo.

Časové údaje na smerovníkoch sú rátané počítačovo Rátajú sa s dĺžky trasy 4km/hod a prevýšenia 400 výškových metrov za hodinu. Príklad výpočtu: Trasu dĺžky 8km s prevýšením 400m prejdeme za tri hodiny. Geologické alebo meteorologické faktory sa nezohľadňujú.

Číslo v krúžku uľahčí privolanie pomoci

Hoch Alpelekopf

Na každú túru si berte mapu. Ideálne 1:25 000. Iná je prakticky nepoužiteľná. Existuje milión chodníkov na malom území a všetky sú červené. Pri zjazde miniete odbočku a už ste stratený. Taká buzola sa určite nestratí. Prosím vás: Investujte. Kompas pod 20 euro bude väčšinou šajz s odchýlkou aj 40°.

Allgäu

Nebojte sa opýtať, nemecky aj anglicky prípadne veľa ľudí tu z dôvodu blízkosti ku Švajčiarsku vie aj po taliansky a francúzsky.

Gehrenfalben

Chodiť sám má výhodu: Keď sa stratíš aspoň nie si za somára. Iba pred sebou. V zime sa všetky vrcholy na seba podobajú. Hlavne tie ktoré sú hôlneho charakteru. Tu pomôže zase len mapa 1:25000 a dobrý kompas. V Alpách sú v každej nadmorskej výške pastierske domčeky, prípadne polovnícke posedy, ktoré sú zakreslené a orientačne veľmi dokážu pomôcť.

Pohľad do Švajcu

Ale však, cesta je cieľ…

Oberzalimkopf

Známa múdrosť hovorí: V Tatrách sa mení počasie z minúty na minútu.

V Alpách máte trošku viac času. Doliny sú širšie, dlhšie. Je nutné rátať s rôznorodosťou podmienok ktoré sú vzdialené hoci aj 100m. Lokálne podmienky tu naberajú úplne nový rozmer. Treba si všímať v diaľke z vírený sneh,  nápadne sa meniacu farbu snehu a nechodiť blízko strmých záveterných stien. Lavínová situácia sa mení z minúty na minútu pri silnom vetre. Treba sa ponáhľať, nešpekulovať. Pri zostupe, môže byť situáciu masívne odlišná…

Vybavenie netreba podceňovať. V móde je rýchly alpinizmus: minimum vecí a rátanie, že sa nič nedoserie. Nemusí, ale to bivakovacie vrece či IZO fóliu si so sebou vezmite.

Čo na jednodňovku so sebou?

  • Lavínová výbava
  • Mapa
  • Snow Card
  • Kompas
  • Lekárnička
  • Nôž
  • Bivak
  • Termoska s čajom (osoba 1 Liter)
  • Jedlo (sladké, osvedčil sa mi toastový chlieb, maslo a džem)
  • Termoprádlo
  • Funkčné spodné prádlo
  • Mikina
  • Zateplovacia bunda
  • Hardšelka
  • Rukavice pre výstup (windstoperky tenké)
  • Rukavice pre výstup (Stredne izolované, nepremokavé, dobrý grip)
  • Rukavice zjazdové (s dlhým strihom, teplé)
  • Buff s polartecom
  • Buff klasická
  • Čapica
  • Čapica pod helmu

Hoher Frassen

Skialpinisti nedávajú veľa peňazí do rozpočtu lyžiarskych stredísk. Ja si vždy v dedine kúpim nejakú tu šišku prípadne pivko aby sa nepovedalo…

Zjazd, strmosť 34°

A však Rakušáci vedia ako zarobiť aj na Ski túrach. Sú oblasti, hlavne vyššie položené, kde sa v zime v aute nedostanete aj keď je suchá cesta. Ak teda nechcete pridať ďalších povedzme 1000 výškových metrov pešo po asfalte, zaplatíte 30 euro za lanovky kombinované s busom.

Bregenzerwald

Cez víkendy je nátresk, cez týždeň vám patria celé hory a naozaj tu nestretnete ani človiečika.

Stále HKF!

Chodenie do hôr sám je nezodpovedné. Dramaticky znižuje vašu šancu na záchranu. A však, naučíte sa spoliehať sám na seba. Dôkladnejšie kontrolujete terén, ste obozretnejší. Snehový profil si spravíte aj tam, kde by ste to v skupine ani nerobili. Asi z dôvodu falošného pocitu bezpečia…

Autor: Peter Kalafut

Foto: Katarína Kúdelová, Peter Kalafut

Zdroje:

  •  http://www.allgaeu-ausfluege.de/06sicherheit_im_berg.htm
  • Stefan Herbke, Vorarlberg, Rother 2016
Alpy, chlieb môj každodenný
Tagged on:         

Leave a Reply