fbpx

Milí čitatelia tohto príspevku. Nečakajte strhujúce zážitky z lezeckého výjazdu. Rozhodol som sa tento príspevok písať skôr informačne, ak by ste sa niekedy rozhodli pre lezecký výlet do Grécka na Peloponéz, konkrétne budem opisovať lezenie len v okolí Kyparisi a Leonidia. V oboch destináciách som sa ocitol už druhý krát. 4 roky dozadu som v Leonidiu strávil asi 10 dní, 3 roky dozadu v Kyparisi týždeň a teraz som bol týždeň v Kyparisi a necelé 2 týždne v Leonidiu. Poviem vám pravdu, ani tento čas nestačil na prebádanie aspoň polovice sektorov ktoré tu sú. A objavovali sme takmer každý deň!

V Leonidiu sa liezlo už od 87 roku, ale nečakajte tu klasiky. Masívne preisťovanie (cca 120 lezcov z celého sveta) sa začalo v roku 2013, v Kyparisi rok neskôr. Akonáhle sa objavil potenciál týchto dolín, bolo možné vďaka rozvoju cestovného ruchu podporovanéhu EÚ dostávať peniaze za preisťovanie. Dreamjob nie? A tak tu za tých necelých 10 rokov vzniklo vyše 2200 športových ciest a cca 30 trad multipitch ciest. V tomto roku (2022) vyšlo už tretie vydanie lezeckého sprievodcu a musím poznamenať že jedného z najlepších s akým som sa zatiaľ stretol.

zdroj obrázku: https://www.freytagberndt.com/de/leonidio-kyparissi-more-climbing-guidebook.html – je tu aj náhľad do sprievodcu

Takže ľudia sa tu činia, lezenie im robí úžasný turistický ruch. Aj vďaka tomu sme tento rok mohli byť na lezeckom festivale, ktorý sa zvykol (pred koronou) konať vždy na začiatku novembra, kedy tu sezóna len začína. Festival bol veľmi komorný a priateľský. Hneď ako sme sa zaregistrovali do losovacej súťaže sme dostali tričká a pozvánku na večernú hodovačku zadarmo. Do toho tu bol pekný program, prepletený filmami, súťažami a prezentáciami. Nič veľké, ale o to s krajšou atmosférou.

zdroj: https://www.facebook.com/climbinleonidio/

Dosť bolo úvodu, poďme do Kyparissi. Rybárska dedina „pánubohuzachrbtom“. Opantala ma svojím pomalým tempom, kde sa nič nezmenilo ani po troch rokoch. Atmosféra tohto miesta u mňa predčila aj najobľúbenejšie lezecké destinácie. Nikde na svete som nezažil takých milých ľudí. Pravdou je, že oba razy som býval (spolu s Mišom U. a rodinou) u Dimitry. Milá staršia paní, ktorá vie prekvapiť úžasnou večerou keď sa vrátite za tmy zo skál. Okrem toho nás obdarovala rôznymi domácimi pochúťkami. Ubytovanie (u nej) stojí cca 15e/noc/os.

Skaly sú v okolí dedinky od 10 min peši do 40 min. autom. Väčšina je do 15 min. autom. Ak by ste sa rozhodli ísť autom a spať v aute, nádherných spotov (na pláži, pod skalou, s výhľadom…) je tu veľmi veľa. Kempovanie nie je legálne, ale funguje tu úplne bez problémov :D. Takže auto (aj v Leonidiu) je nevyhnutné na presuny. Najdôležitejší presun z letiska je trochu úmorný, lebo z Atén cesta trvá cca 4 hodiny a z Kalamaty cca 3 hodiny. Do Leonidia veľmi podobne. Diaľnice sú spoplatnené mýtom, kde zaplatíte za tento úsek cca 12e. Za lezením určite zájdite do sektoru Hide Out. Je tu 27 ciest od 6a do 6c. Podobnú skalu nenájdete hocikde. Tak je tomu aj v sektore Bábala. 45 min nástup na slniečku vás nemôže odradiť. Obtiažnosti v tomto sektore začínajú od 7b, ale aspoň v rámci restdayu odporúčam vidieť. 50m previsy kde tufy stekali inak ako kdekoľvek inde.

V Leonidiu je výber sektoru náročnejšia úloha ako výber samotnej cesty. Zatiaľ je tu vyše 90 sektorov (a bude viac!).

Tu je zoznam mojich najobľúbenejších:

  1. Elona– väčšinou 30°previs, dĺžka väčšiny ciest do 40m. Bez kolenačky si tu nad 7a nezalezieš, ale to platí pre celé Leonidio. Je tu aj pár ciest do 7a, takže určite sa tu minimálne zastavte. V okt/nov je tu celodenný tieň, aj keď v sprievodcovi píšu inak. Nástup na sektor je asi 30 sekúnd a cez víkendy sú pri kláštore minitrhy s domácimi výrobkami. Ten med musíte vyskúšať! Najviac nám chutil tymiánový.
Ľavá časť sektoru kde sa nachádzajú aj 60m prásky!
  • 2. Jupiter– V Jupiterovi je to masovka, lebo to naozaj stojí za to. Veľa šestkových a sedmičkových ciest s priemernou dĺžkou 45m! Sú tu aj 65 metrové prásky. Opatrne pri zlaňovaní, lebo niektoré cesty sú do previsu 😊 a nezabudnite kýblik, prúsik a odsedku. V tomto sektore bolo moje zatiaľ najkrajšie 7a EVER!! All life ends.
  • 3. Venuša + Mars (ideálna kombinácia)- V Marse počas sezóny rátajte s plnkou. Je to najznámejší sektor v celej oblasti s prijateľnými obtiažnosťami takmer pre každého, a neskutočnými skalnými útvarmi ako na marse! Venuša bola prázdna a pre mňa bola lezením podobná Jupiterovi. Dlhé cesty v oranžovej skale, iba ich je (zatiaľ) iba 9.
  • 4. Twin caves– už si myslíte že ste to najlepšie videli a potom prídete do Twin Caves! Všetky obtiažnosti, rýchly nástup, iba ten tieň sem príde iba ráno nachvíľu a potom až okolo 15tej a to len do niektorých ciest.
Twin caves
  • 5. La Maison des Chévres– posledný z výberu musí byť trochu punk, pretože prvé štyri sú najobľúbenejšie asi každého kto v Leonidiu liezol. Tento sektorík má menej ciest (22) a tieň doňho príde až podvečer (16). Je pomerne ďaleko od Leonidia a všade sú kozie bobky. Ale aj tak sa mi tam hrozne páčilo. Bol tam neskutočný kľud a tie cesty boli nezabudnuteľne pekné.
Domča vyskakuje v La Maison des Chévres

Som presvedčený, že každý si v Leonidiu príde na svoje. Či už na výbornej káve, zmrzline, pizzi, pive, na jeseň v príjemnom 22°mori, alebo v hociktorom sektore kde nakúpite bandasky zadarmo, zoderiete kožu aj na palcoch a uvedomíte si to keď vám nejde odomknúť mobil, alebo keď máte pri posteli otvorený béém a aj počas spania mastíte kožičku každých 10 minút. Dá sa tu zažiť krásna lezecká dovolenka, lebo tu nájdete konglomerát rôznych typov športového lezenia.

Cieľom toho článku bolo namotivovať vás, aby ste bookli tie lacné ryanair letenky, auto za 10e/deň, ubytko za 15e/noc a oddýchli si lezením a predĺžením leta alebo skrátením zimy :).

Tu je ešte zopár užitočných linkov:

Lezecká krčma kde kúpite sprievodcu za 38€: https://goo.gl/maps/8mCWECDCLpG73GY87

Vynikajúce koláče a hlavne zmrzlina: https://goo.gl/maps/ycAyDxy1YSwhoRWF7

Vynikajúca pizza v lezeckej reštaurácii: https://goo.gl/maps/7ShLkr9ztSdGtuDn6

Dimitra: https://goo.gl/maps/XhFQy2ojRmfjowtdA

Leonidio & Kyparissi
Tagy:                    

Pridaj komentár