fbpx

Cestou z klubového Hrádku sme pozerali po pravej strane a debatujeme či, sa na tých skalách čo vidíme lezie. Čuduj sa svete ÁNO! Peťovi trvalo asi len moment objaviť oblasť Bralie. Odrážali sme sa od informácií od HK Prometeus Handlová.
Ale ako neveriaci Tomáš sme si situáciu jednu peknú sobotu skočili preveriť. O našom zážitku a zisteniach sa dočítate nižšie.

Umiestniť Veľký vrch so stupňom ochrany IV medzi dva kameňolomy mi pripadá viac ako bizarné. No ale keď si to tak človek zaumienil tak prečo nie. Celý čas sa ide kompaktnou asfaltovou cestou, no miestami  tam sú nejaké koľajnice. Zvládol som to s plášťami ktorých šírka je 25mm. Pre auto je cesta vyhovujúca!

Obligátna prístupovka
Obligátna prístupovka

Odbočka k lesnej cestičke je na prvý pohľad nejasná, ale je tam jediná, takže váhať netreba.

Flóra prístupová
Flóra prístupová

Pseudo parkovisko a s prižmúreným okom aj kemp, vie zobrať 3-4 autá a cca 10-15 ľudí v tlačenke. Celé prostredie na mňa pôsobilo nehostinne. Povyše je brána k nejakému vodnému zdroju alebo niečo podobné. Trošku váhame, no nakoniec sa vyberieme popri plote do mierneho kopčeka.

4
Dolomit

Po 5 minútach šliapania  (ja som sa aj občerstvoval) do kopca,  sa cesta zmiernila a ako kráčame po vrstevnici, ukazuje sa skala v celej svojej kráse.

8
Rozpor!

Je to skôr taká skalôčka. No vybavená je pekne. Stôl pre 2-3 osoby a matrace na spanie pre jedného sa dajú použiť ako dopadová plocha pri ťažších nástupoch.

6
Tu urobíme BAR!

Skala núka väčšinou jednoduchšie cesty, no to neznamená, že nebudú pekné! Označená je fakt bravúrne a netrafiť cestu z toho čo sme mali možnosť vidieť, by hraničilo so slepotou. Skala sa doslova núkala aby sme ju aspoň trošku ošahali, no neoddali sme sa. Počas našej návštevy sa producírovala divá zver asi 8 metrov od skaly a ani si nás nevšímala.Vzhľadom na južnú orientáciu skalného brala, bude lezenie v teplých mesiacoch sťa hranolky vo fritéze. Horolezecká činnosť je povolená od 1. 7. – 31. 12. Lezenie tu odhadujeme tak na koniec septembra do Silvestra.

7
Láska na prvý dotyk

Viac na stránke: http://www.hkprometeus.sk/?page_id=388

Autor: Ivan Drgi Kliešť Drgoň, Ing.

Foto: Ivan Drgi Kliešť Drgoň, Ing.

Návšteva novej oblasti: Bralie
Tagged on:     

Leave a Reply