fbpx

Helma,

zo začiatku motorkárska, robotnícka, a potom prišli na Slovensko prvé Cassiny. Dnes je helma takmer povinnosťou a ľudia si na ňu zvykli tak ako si teraz zvykáme liezť s hrudným (pre dámy prsný) úväzkom.

V dnešnej dobe, kedy dobre vyzerať pod(na) skalou je rovnako dôležité ako niečo vyliezť, nám výrobcovia ponúkajú farby a vzory od výmyslu sveta a nie je teda problém sa páčiť.

No okrem farebnosti, rozdeľujeme helmy z konštrukčného hľadiska:

S tvrdým plášťom ktorých vnútro je tvorené sústavou remienkov a neobsahujú mäkkú výstielku. Váha takejto helmy je viac ako 400 gramov a teda patria medzi ťažké helmy.

Petzl Ecrin Roc

Hybridné helmy ktoré majú tenšiu vrstvu tvrdého vrchného materiálu a výstielka je tvorená polystyrénom. Hmotnosť je pod 400 gramov.

Black Diamond Half Dome

Inmold helmy kompletne pozostávajú z polypropylénu a patria medzi ľahké až ultraľahké helmy s hmotnosťou pod 250 gramov.

Petzl Scirocco

Vo vzduchu visí otázka, ktorá je tá najlepšia?

Každá horolezecká helma spĺňa normu EN 12492 a niektoré aj dobrovoľnú a prísnejšiu normu UIAA 106. V týchto normách sa vraví predovšetkým o horolezeckej helme ako ochrannej helme voči padajúcim predmetom. Helma označená týmto cejchom je teda z pohľadu padajúcich predmetov (daných rozmerov) bezpečná.

Partia odborníkov v USA sa ale zamyslela, či nás helma ochráni aj pred pádom. NIE pádom kameňa, ale pred vlastným pádom. Teda keď hodím tigra, zemovku prípadne niečo voľným štýlom.

Zadný náraz
Bočný náraz
Predný náraz

Zobrali si teda panáčika, ktorý je známy z NCAP testov, navliekli ho do sedacieho úväzku, dali mu z konštrukčného hľadiska rôzne helmy a púšťali ho z výšky od 1 do 2 metrov. Preletel sa čelom k zemi, spánkom k zemi a zátylkom k zemi.

Herr Mustermann

Výsledok? Najlepšie výsledky a teda najmenšiu šupu do hlavy dostal Herr Mustermann pri Inmoldovej helme. Najhorší výsledok bol dosiahnutý pri helme s tvrdým plášťom, kde v niektorých pokusoch bola rázová sila horšia (vyššia) ako bez helmy.

Zhrnutie. Inmoldovú helmu môžme považovať za ochrannú, ale aj pádovú helmu. Jej nevýhoda je len kratšia doba spotreby ako pri ostatku. Musíme na ňu dávať pozor pri balení a transporte. Je krehká, ale ponúka účinnejšiu ochranu.

Helmy s tvrdým plášťom by sme mali nechať speleológom a stavebníkom, kde bude ocenená ich trvácnosť v ťažkých podmienkach.

A čo tie hybridné helmy? Ponúkajú nejaký kompromis? Najväčšie riziko predstavujú kolieska ktorými doťahujeme popruhy na helme. Pri páde na zátylok toto koliečko sústredilo silu do jedného bodu, čo malo za následok zvýšené riziko poranenia hlavy.

 

Autor: Peter Kalafut

Zdroje: DAV Panorama  3/2017

Čas na novú helmu?
Tagged on:     

3 thoughts on “Čas na novú helmu?

  • 31. March 2017 at 6:36
    Permalink

    diky za clanok…ale s prvou vetou moc suhlasit nemozem:

    “Dnes je helma takmer povinnosťou a ľudia si na ňu zvykli tak ako si teraz zvykáme liezť s hrudným (pre dámy prsný) úväzkom”
    1) Vacsina lezcov(clovek co lezie aspon 2-3x do tyzdna) lezie bez prilby( na skalach, takze moc zvyku v tom nevidim:)
    2)Neviem kto si zvyka liezt s prsakom- na skalach som ho za posledny rok tusim ani raz nevidel a v horach max dvakrat..
    (tym netvrdim ze to je dobre alebo zle, len so subjektivneho pohladu lezca co ma trochu odlezene vyvraciam autorov nazor)

    3)a teraz aj nieco konstruktivne..Prikladam link na clanok- hodne dlhy, ale oplati sa docitat, kde su rozoberane rozne aspekty pouzivania prilby(kto ju pouziva, kde ma pouzivanie nedostatky, nasledky zraneni, ked dotycdny nemal prilbu a podobne) Vo vseobecnosti clanok podporuje nosenie prilby..

    http://www.climbing.com/news/no-brainer-helmet/

    • 31. March 2017 at 6:51
      Permalink

      Ahoj,
      1) Vidíš ja keď som na skalách tak naozaj lezie viac ľudí s helmami ako bez. Narážaš na skupinu ľudí., ktorá lezie 2-3 do týždňa na skalách, čo môžme považovať za skupinu makači a tích ja osobne považujem za najohrozenejšiu skupinu. Ich dôvera vo vlastné schopnosti ich privádza do rizika ktoré môže byť aj objektívne len ho opomenuli.
      2) Metodická komisia JAMES a aj v klube odporúčame liezť s prsákom. Výhody v oblasti bezpečnosti sú nespochybniteľné. A zas je to môj subjektívny pocit, ale tak čo už. Raz je to populárny článok ktorý písal človek. Tak musí byť subjektívny
      3) Veci spomenuté v článku na ktorý si priložil link (ďakujem) je síce zdrojom cenných informácii. Ale ako napovedá názov tohto článku, úlohou je zamyslieť sa, či mi moja terajšia helma vyhovuje na základe poznatkov, ktoré priniesli ,,americký vedci”.

      Zhodneme sa aspoň na tom, že pri lezení v horách (viac dĺžky) je prsák a helma bežnejšia? (Prsák stále niektorí experti nenosia 🙁 )

      • 31. March 2017 at 14:05
        Permalink

        ahoj, tak pokracujem v polemike, snad s nej nieco uzitocne vzide:)

        1)Máme inú skúsenost, keďže ty sa asi viac pohybuješ na skalách s ľuďmi, čo len začínajú liezť, resp. majú menej skúseností. Ale to je v poriadku, že majú prilby. Lebo naopak práve týchto považujem za ohrozenejšiu skupinu, kde má význam nosit prilbu. Z dvoch dôvodov
        a) lezú ľahšie a tým pádom členitejšie, položenejšie a zväčša aj rozbitejšie cesty, kde je väčšia šanca, že ti niečo padne na hlavu, resp. sa poraníš pri páde, ako keď lezieš dáku 9vinu do kopca v Ospe, kde je to kompakt a padáš do luftu. Samozrejme aj vykonnostný lezec, môže liezť ľahkú členitú cestu a drbnúť v nej, len šanca je menšia, lebo lepšie lezie a lebo tieto cesty nevyhľadáva
        b)keď niekto lezie dlhšie, tak skôr si dáva pozor na také veci ako lano za nohou, vie lepšie padať, má väčší cit pre lokre a podobne. Príčinou úrazu to múže byť, ale šanca je menšia ako pri začiatočníkoch.
        2)viem že metodicky sa odporúča liezť s prsákom, nejdem tu rozoberať, či áno, alebo nie..len som reagoval na tú tvoju vetu, že si zvykáme liezť s prsákom…lebo priznám sa ti, že za 14 rokov, čo leziem, som na skalách v prsáku videl liezť okrem kurzistov len zanedbateľné množstvo ľudí.. A tí kurzisti prejdú časom takým prirodzeným sitom, že z nich ostane liezť možno 5-10% (v našom kurze to bolo podobne).

        3)Viem, že si článok písal o tom, ktorá prilba je lepšia (preto som napísal, že diky zaň- a som rád, že mám tú podľa článku lepšiu prilbu), ale nedalo mi zareagovať na prvú vetu:)
        Áno, čo sa týka lezenia v horách, tak prilbu má podľa mňa 95% ľudí..
        ale čo sa týka prsáku možno tak 25%(v zime možno viac, čo je aj logické, lebo keď ti strelia zbrane, tak ťa skôr otočí)A aspoň, čo sa týka letného lezenia (napr Ta3) je tam priama úmera medzi kvalitami lezca a nenosením prsáku. Ale ako vravím, rozoberať či je to dobré abo zlé by bolo ešte na dhšiu debatu (nebránim sa jej)
        4)Ešte raz, nechcem aby to vyznievalo, že by ste ľudí nemali učiť liezť vždy v prilbe, či mať prsák. Práveže naopak, nech to vedia. Len opakujem, že realita je trochu iná a tých 5% čo zostane pri lezení dlhodobo, si bude vedieť teóriu modifikovať na základe svojich skúseností podľa konkrétnych situácií
        5)za seba môžem povedať
        prilba- skalky podľa situácie, vrchy vzdy (aj pri solo lezeni)
        prsák- skalky nikdy, vrchy len kedysi hodne dávno, no ak sa vrátim k zime, tak budem uvazovat nad nim)

        toz zatial vsetko:)

Leave a Reply