fbpx

Nie každý deň je nedeľa…V skutočnosti to bola sobota 30. mája kedy som konečne zlanáril niekoho ísť do Rax-Alp na kajnšmekerskú viacdĺžku s epickým názvom Mit göttlicher Hand (VI). Cesta je delená na dve časti. Prvá časť všeobecné lokrovisko a v druhej časti nevídané platňové lezenie.

Cesta je po diaľnici smer Graz potom odbočiť na S6 a výjazd Gllognitz. Pokračovať smer Hollental a potom odbočiť smer dedinka Reichenau an der Rax. Prejdeme jej úzkymi uličkami ideme smer Prein an der Rax. Za pamätníkom ktorý zobrazuje veľký ksicht odbočíme doprava a pokračujeme po asfaltke až hore na parkovisko pred závorou. Odtiaľto po lesnej ceste kde po 25 minútach odbočujeme do lesa po červenej značke. Cca. po 35 minútach sme pri studničke. Všeobecne platí pravidlo, ísť podľa smerovníkov na Preinerwandsteig ale pri studničke smer Neue Seehutte!

rax tab

 

Je to obľúbená lokalita, keďže tu vedie ferrata, ktorá ma kadenciu aj 100 ľudí za hodinu (dôchodcov). Od studničky asi za 10 minút opustíme pásmo lesa a kosodreviny a vchádzame do skalnatej oblasti.

rax skal

Traverzom sa dostávame na začiatok ferraty, pokračujeme ďalej, lebo nie sme zberači železa. Vchádzame doliny ktorá je charakteristická výrazným lavínovým korytom. Pokračujeme paralelne hore po chodníčku. Po 30 minútach začneme dvíhať hlavy doprava a vidíme vo vrchnej časti očarujúcu platňu. Nástup cesty je doprava od chodníka pod bivakovou policou kde sú dve pamätné tabule.

IMG_20150530_142232

Tam treba doľava pohľadať prvý nit zlatej farby (alebo zo zlata?) Na obrázku vyznačený hviezdičkou, pentagonom prvý štand. Ďalej, ďalej, no ďalej nič…

Rax

Kde končí skalkárčenie tam začína horolezectvo…

Na skalkách je iný režim ako v horách. Staneš väčšinou s opicou, dáš prvú kávu, raňajky, druhú kávu, rannú stolicu, zoberieš sa a hybaj na Blázna o 13-tej hodine si tam a do večera lezieš. Hory už od teba vyžadujú trochu viac. Trochu viac času, financií, odvahy, kondičky, skúseností. Vyraziť do  Álp o 9:00 ráno je prvá chyba. Aj keď už o 11-tej hodine šliapeš na kopec tak, že niečo robíš zle ti naznačujú skupinky lezcov už schádzajúcich zo skaly. Pokračuješ ďalej a zrazu si v horách. Wau. Teraz poďme hľadať nástup do cesty. Pozeráš na obrázok zo sprievodcu a ani bohovi.

rax dumanie

Neviem ako to je možné, ale kam sa pozriem na to sa to podobá. Po 3 hodinách pohybu v suťovisku konečne narazím na prvý borhák otváram  šampanské! Natália na mňa pozerá a poklopkáva po hodinkách. Niečo pred štvrtou. Hovorím: pome do toho. Prehováranie typu ranný sex s neumytými zubami…

rax self

Keď už začína byť nalomená obzriem sa za chrbát. Pokles atmosferického tlaku prináša to čo každý absolvent kurzu HKF vie. Búrka sa blíži a veru poriadna. Zvíťazil v nás rozum a začínajú preteky s časom. Po suťovisku schádzame na lyžiara. Za 1 hodinu a 45 minút schádzame do auta. Uvarím kávu a začala búrka…

rax kava

Poučenie: Nastupuj skoro ráno aby si sa mohol flákať a mal dostatočnú rezervu. Poriadne sa nauč čítať nemeckých sprievodcov. Drž sa vyznačených chodníčkov a sleduj stopy v teréne.

 

 

rax trapaci

  • Zostava: Peter Kalafut, Natália Berezňáková
  • Kde: Rax-Alpe
  • Cesta: Mit göttlicher Hand (VI)

Autor: Peter Kalafut

Foto: Peter Kalafut, Natália Berezňáková

Užitočné linky:

http://www.bergsteigen.com/sites/default/files/topos/228_Topo_ab56e314-5cfc-47e2-9829-c1e4ff2d51b5_preinerwand_nordavind_mit_goetllicher_hand_topo.pdf

http://www.xn--seehtte-q2a.at/

 

Bonus:

Zahraj si hru nájdi Kamzíča ktoré nás pozorovalo hodinu bez toho aby sme si ho všimli

rax stb

Nie každý deň je nedeľa…
Tagged on:     

Leave a Reply