fbpx

Skončil základný kurz lezenia na skalách 2022 organizovaného vami, hk kamaráti.

Prvé pivo, prvé small talky

Asi nebudem hovoriť len za seba, keď napíšem, že pre nás, nováčikov, sa téma výcvik umiestňovala na popredných priečkach v rozhovoroch s priateľmi a rodinou. Nuž, prečo?

Napíšem o mojej skúsenosti a možno si v nej každý frekventant nájde kúsok seba.

V pre mňa nepoznanej Bratislave som zakotvila kvôli zavretým hraniciam pred dvomi rokmi. Lockdowny, nový obor v práci, dve veľké spoločenské krízy, minimum priateľov, veľa času na kilometre v lese… no a zavreté Vertigo. Keď sa jeho brány konečne otvorili, na samoistoch som povisela pár mesiacov. Prirodzene, tie po chvíli prestali stačiť.

Urgentnou potrebou stali sa parťáci/čky na lano. Ideálne do terénu. Dostala som echo na vás, hk kamaráti. Také to náhodné pozitívne echo, ktoré sa z času na čas v živote stane. A je dobre, že sa stalo.

Nacvičovanie štandov a zlaňovania na Hámroch
Pred Kosťom nič neutajíš
Prvá dvojdĺžka bez inštruktora

O vedomostiach a praktických skúsenostiach písať nemusím. To už všetci po písomke vieme. Spomeniem preto pár krásnych maličkostí, ktoré si budem(e) pamätať.

Prvá spoločná umelá stena a pohľad na Petríka, ktorý sa po chytoch vznáša a ty ho nestíhaš sledovať. Ako uviazať loďák jednou rukou, to ti zatiaľ s nemalou trpezlivosťou a stabilným úsmevom na tvári vysvetlí Dada. Aký chceš mať materiál sa dozvieš od Let(ˇ)a, ktorý sa nám venuje, aj keď je zaneprázdnený s prípravou festivalu horského filmu. Na ochutnávke technického skla sa začne v tvojej hlave vynárať otázka – kto je to tá Peťa, ktorá nás cepuje za visiace šnúrky na sedákoch a každú minútu časového sklzu? Počas tréningov na umelej stene stretneš láskavého Tasiho, ktorý sa zapálene venuje kurzistom aj vo voľnom čase. Pri nácviku pádov na Troch jazdcoch sedí na skale Brogy, ktorý ti dá pred skokom chlipnúť z piva, na odvahu. Keď sa náhodou rozplačeš vo vzdušnom štande na Hrádku a ešte si si nestihol/a vybudovať dôveru v materiál, neboj, Rozbuch ťa pohladí po chrbte a počká, kým sa upokojíš. Keby si chcel náhodou utajiť mikro či makro zlyhania pri nácviku štandov a zlaňovania na Hámroch, máš smolu. Pod drobnohľadom ťa má Kosťa, ktorý je uviazaný na lane a lieta na skale zprava doľava a zase spať. Naozaj si pavúci budujú pavučiny na zemi, keď sa má počasie zhoršiť? O tom a ďalších ľudových vravách ťa presvedčí Lili na prednáške o meteorológii. No a nakoniec o tom, že Ďuri je tiež z Detvy, ale ani on nevyužil v detstve poklad, ktorý tam máme a na Kalamárku chodil oberať len šípky, sa dozvieš posledný deň na skúške.

Najkrajšie skúškové
Posledné rady o tom, ako sa na skale zachrániť

Vďaka, hk kamaráti, že tvoríte komunitu. Pretože komunity sú dôležité.

Vidíme sa na skale.

Danka

S Friendami nie len o friendoch
Tagged on:                                         

Leave a Reply