fbpx

Dňa 29.03.2015 sa uskutočnil celodenný metodický deň na témy: Bezpečný pohyb pod skalami a na skalách, zlaňovanie, zakladanie postupových istení, budovanie istiaceho stanoviska(štandu). V teoretickom úvode bol kladený dôraz na správne istenie prvolezca s dôrazom na predlezovú kontrolu (partners check) s použitím polovičného lodného uzla[1].ms4

pollod1

 

 

Správne vedenie lana postupovým istením:

ms1

cikcakvpravo správne

Postupové istenie

Po spoločnej prednáške a praktickej ukážke nasledoval nácvik zakladania vlastných istení (friendy a vklínence)[2]. Budovanie istiaceho stanoviska s množstvom variácii použitia materiálu, pohyb na štande a dodržiavanie poriadku a prehľadnosti. Pri zakladaní istenia treba dbať na správny výber istiacej pomôcky. Pri zužujúcej sa špáre voliť vklínenec správnej veľkosti. Pri špárach relatívne rovnobežných vhodné použitie friendov. Istiace pomôcky umiestňovať v predpokladanom smere zaťaženia! s dostatočne dlhou slučkou pre tlmenie vybrácii od lana ktoré môžu mať za následok dislokáciu istiacej pomôcky a tým spôsobiť vypadnutie z čoho vyplýva stratenie istenie a dlhší prelet. Pri osadzovaní dávať pozor  a myslieť aj na druholezca ktorý tieto istenia bude zbierať (nezabudnúť na žirafu).

ms5

Istiace stanovisko

Budovanie istiaceho stanoviska: pozostáva z minimálne dvoch istiacich bodov spojených slučkou (prípadne lanom upevneneným lodným uzlom). Do slučky umiestniť zámkovú karabínu (tak isto aj v istiach bodoch zámok v smere von zo štandu, ku nám). Ramená slučky s vrcholom v centrálnom oku nesmú zvierať uhol väčší ako 90°[3].Pri nevhodnom zvolenom uhle nieje zabezpečený rovnomerný rozklad síl do istiach bodov čo spôsobuje nadmerné zaťaženie. Karabínu do centrálneho oka umiestnovať zámkom ďalej od skaly. Karabínu proti vypadnutiu pri zlyhaní istiaceho bodu zabezpečit vytvorením oka a prevlečením cez toto oko.


ms3

propojsily

Zlaňovanie 

V tretej časti nasledoval praktický výcvik základných lezeckých pohybov, vedenia lana, istenia a zlaňovania.

  1. Bezpečný nástup pod stenu (nasadenie helmy ešte pred nástupom)
  2. Kontrola materiálu
  3. Príprava lana (prekufrovanie)
  4. Naväzovanie (pichaná osmička pre prvolezca, polovičný lodný uzol pre ističa)
  5. Partners check (utiahnutá osmička s poistným uzlom s pretŕčajucím lanom aspoň 10xPriemer lana,  Polovičný lodný uzol správne naviazaný, kontrola dostatku materiálu na cestu, dotiahnutý úväz (hrudný, sedací).
  6. Komunikácia Istič-Lezec (Leziem!, Istím!,Dober!,Povoľ!, Zruš!)jasne a hlasno pri neporozumení radšej zopakovať.
  7. Do prvého istenia usmerňovať pád pričom nepúšťame brzdný koniec lana
  8. Udržovať dostatok lana(mierna vaňa)
  9. Neustále sústredenie
  10. Po dosiahnutí zlaňovacieho stanoviska:
  • cvaknúť ako normálne postupové istenie
  • vybudovať seba istenie do štandu
  • prevliecť lano cez centrálne oko
  • nájsť stred lana ( dbať aby lano nespadlo)
  • sebaistenie pomocou prusíku na oba pramene lana upevneného zámkovou karabínou o centrálne oko sedáku
  • založenie istiacej pomôcky do lana a pripnutie do centrálneho bodu hrudného a sedacieho úväzu (prepojenie šitou slučkou)
  • kontrola(zamknuté karabíny, sebaistenie na lane)
  • rušenie sebaistenia o štand
  • zber už nepotrebného materiálu
  • lano zhodiť v smere postupu prípadne nakufrované a uvoľňovať z kabelky(dbať na povel Pozor lano! a uistiť sa či v trajektórii vrhu a v priľahlom okolí nieje ohrozené ľudské spoločenstvo)
  • zlaňovanie

11. Ísť na pivo

 

 

 

ms6

Uvedená problematika je zhrnutá len okrajovo. Ku každej téme by bolo potrebné sa vyjadriť vo väčšom rozsahu, čo je časovo náročné preto všeobecné odporúčanie je známe už od počiatku prvých horolezcov v Tatrách a to napríklad V.I.Lenina ktorý ako skúsený horolezec spravil prvovýstup na Rysy  tzv. Cestou červenej slobody (II+)[4]. Jeho známy výrok: Učiť sa, učiť sa, učiť sa, považujeme za smerodajný dodnes pri študovaní horolezeckej metodiky.v_i_lenin-1870-1924

Ohlasy frekventantov:

Erika:

V zasade: tesim sa z toho, ze som si mohla vyskusat, ako sa tie vklinence a frendy zasprajcuju do skarok a ze to fakt drzi, ked chce a aj napriek tomu, ze som sapri zlanovani citila ako lavoruka (obe ruky), sa tesim, ze som si to vyskusala a aspon mam nove napady na travenie dlhych vecerov (viazanie uzlov)

Natália:

     Inak bolo super, instruktori sa nam skutocne venovali,takze zase viem o trocha viac ako sa v tych horach neprerazit

 

Zdroje:

[1]http://www.kstst.sk/pages/vht/uzly/uzlod.htm

[2]http://www.horolezeckametodika.cz/horolezectvi/jisteni/jisteni-friendy

[3]http://www.horolezeckametodika.cz/horolezectvi/jisteni/propojovaci-smycka

[4]http://www.tatry.cz/cs/vladimir-iljic-uljanov-lenin-1870-1924

Metodický deň – Medvedia skala
Tagged on:     

Leave a Reply